blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG mx72
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Welcome
MX-72



MX-72 Game Awards 2012
pridal MX-72 24.1. 2013 o 2:16



Zdravím vás všetkých milí "diváci", vitajte u druhého ročníku vyhlasovania herných ocenení MX-72 Game Awards. Aj rok 2012 nám nadelil na hráčske plecia silný náklad a dnes si ho teda prejdeme. Samozrejme upozorňujem rovnako ako minule, že ani zďaleka som nestihol (či už kvôli času, peniazom, alebo či sa mi iba nechcelo) všetky tituly. Takže niektoré hry sa do rebríčka, či jednotlivých ocenení jednoducho nedostali aj keď nieje vôbec vylúčené, že mohli. Taktiež upozorňujem, že sa jedná o ocenenia, kde som vládcom ja, takže nech budete facepalmovať, škriekať od zlosti a hádzať sa o zem, že čo som kam povyberal, nič s tým nespravím :)

Poďme teda zahájiť tento "galavečer"!!!.....a začíname u vizuálnej stránky hier....

_______________________________________________________________

 


V kategórii NAJLEPŠIA GRAFIKA nominovaní:

 

- Alan Wake (PC)

Po ohriatí sa v náručí exkluzivity pre X360 sa táto hra od autorov prvých dvoch Max Payne hier dostala aj na PC v slušne vylepšenej vizuálnej podobe. Nutno povedať, že PC platforma hre pristane.

 -screenshot-

 

- Max Payne 3

Rockstar a jeho nie príliš dobre zoptimalizované porty sú povestné....avšak tentoraz môžeme Rockstar potľapkať po pleci. Max Payne 3 má naozaj špičkovú PC verziu. Technická stránka veci je skutočne vynikajúca.
 -screenshot-

 

- Far Cry 3

Aj bez Cryteku sa značka Far Cry graficky slušne ukazuje. Pravda, FC3 nieje taký vizuálny skok ako FC1 či FC2, avšak stále je to dosť pekné na to, aby sa to dostalo do nominácií.

 -screenshot-

 

 

 

A víťazom sa stáva..........Max Payne 3

Rockstar skutočne zabodoval vo vizuálnej oblasti a vlastne aj v celkovej technickej kvalite....celý Max Payne 3 sa hýbe, funguje a vyzerá tak ladne, prirodzene a kvalitne, že naozaj čo do vizuálneho vnemu tu v roku 2012 nebolo nič čoby ho zosadilo.

 -screenshot-

______________________________________________________________

 

 

V kategórii NAJLEPŠÍ ZVUK sú nominovaní:

 

- Max Payne 3

Zvuková stránka tretieho Maxa rozhodne patrila medzi najkvalitnejšie kúsky a samozrejme tým pádom nechýba v nomináciách na najlepší zvuk.

 

 

- Far Cry 3

Tropický nárez takisto znel výborne, síce nejaké tie vzdialené zvuky a zahuhmané reči nepriateľov boli trošičku podivné.

 

 

- Mass Effect 3

Ozvučenie série Mass Effect vždy bolo viacmenej účelné, ale na dobrej úrovni. Ale tentoraz poslali šéfovia EA zvukárov z Bioware do DICE, kde im očividne ukázali ako dupnúť na plyn a vytvoriť mass sound effect.

 

 

 

 

A víťazom sa stáva..........Mass Effect 3

S pomocou DICE, dokázalo Bioware do záverečného dielu ich scifi eposu pripraviť skutočne výborné audio, ktoré samo o sebe dvíha atmosféru o ďaľší level. Veď okúste sa sami započúvať napr. do zvukov besnenia Reaperov na Palavenskom mesiaci, či mohutných energetických vĺn pri prechádzke Gethskou loďou.

 

 

____________________________________________________________

 

 

 

V kategórii NAJLEPŠIA ATMOSFÉRA sú nominovaní:

 

- Alan Wake (PC)

Nieje žiadnym tajomstvom, že do atmosféry bol Alan Wake naozaj kvalitka. Temnota zakrádajúca sa lesom a jeden spisovateľ s baterkou uprostred diania.

 

 

- Mass Effect 3

Reaperská invázia udrelo tak tvrdo, že aj ja za obrazovkou svojho monitora som cítil tú úzkosť v očiach zúčastnených postáv, ktoré aj keď nestrácali nádej, mali pochybnosti, či sa vôbec dá zastaviť skaza čo prišla.

 

- Assassins Creed 3

Tretí Assassín rozhodne nieje hororovo ladený ako Alan Wake, ani tak veľkolepý ako Mass Effect 3, aj keď mu nadpozemský rozsah udalostí rozhodne patrí....To prečo sa dostal AC3 do nominácie je hlavne skvelo spracovaný živý svet (plno ľudí a zvierat, ich činnosť) a pre mňa hlavne špičkové námorné bitky, ktoré mali proste gule!

 

 

 

A víťazom sa stáva..........Mass Effect 3

Prepáčte, ale je to tak. Shepard a jeho posádka mi vďaka súhre audiovizuálu a dejstva dali dokopy pocity aké nikdy nezabudnem.

 

 

 

_______________________________________________________

 

 

 

V kategórii NAJLEPŠÍ PRÍBEH sú nominovaní:

 

- Assassins Creed 3

Ubisofťácka silná značka stála vždy na obsiahlosti príbehu, kde sa prelína súčastnosť a v mnohom pekne zdokumentované a upravené skutočné udalosti z minulosti. Ani AC3 nieje výnimka. Aj keď bola dvojka na tom o niečo lepšie, rozhodne nemožno uprieť tejto hre dejovú pútavosť a rozsah.

 

- Alan Wake (PC)

Príbeh podávaný v štýle televízneho rozprávania je slušný, zaujímavý a temný. Rozhodne sa Sam Lake (scénárista AW) nemá začo hanbiť.

 

- Mass Effect 3

Nechajte už kontroverzný koniec na pokoji! Mass Effect 3 je príbehovo obsiahly a špičkový titul. Ani v jednotke sa nevyhol oslavovaný Drew Karpyshyn chybám....naviac, lead writer nieje jediný čo píše scénár a keby ste nevedeli kto, čo písal, pochybujem žeby ste vedeli o tom, že u toho Karpyshyn nieje.

 

 

 

A víťazom sa stáva...........Mass Effect 3

Mass Effect 3 je bez debát obsiahle dielo plné kvalitných dialógov a textov. Drive príbehu je o konské dĺžky pred druhým dielom a nik ma nepresvedčí o opaku. Bioware sa nikdy nevyhýbalo klišé a ME3 ho samozrejme obsahuje. Avšak je to dielo, ktoré s človekom pohne v širokej škále emócií a udrží ho v napätí. A zásluhu na tom majú aj vynikajúce postavy.


 

 

 

Škoda, že som nestihol prejsť Sleeping Dogs a Spec Ops: The Line....tie mohli podľa toho čo som počul pomiechať aspoň nomináciami.

______________________________________________________

 

 

V kategórii NAJLEPŠÍ SOUNDTRACK sú nominovaní:

 

 

- Sam Hulick, Chris Lennertz, Sascha Dikiciyan, Cris Velasco and Clint Mansell 

- Mass Effect 3 OST


Prvotné obavy z toho, že Jack Wall nepracoval na ME3 soundtracku nakoniec zmietla jeho výsledná kvalita. Kopec silných skladateľov dalo dokopy geniálny soundtrack, ktorý si púšťam naozaj veľmi často.

 

 

 

- Brian Tyler

- Far Cry 3 OST


Filmový skladateľ Brian Tyler dal "Ďalekému plaču 3" naozaj kvalitný hudobný podmaz. Plus ešte sa do toho primiešalo pár licencovaných skladieb z čoraz populárnejšieho žánru dubstep a bolo dokonané. Výborný soundtrack

 

 

 

- Heatlh

- Max Payne 3 OST


Depresívny aj rázny soundtrack, presne hodiaci sa k Maxovi má na svedomí istá noise rock skupina zvaná Health + zopár ďaľších menších mien, ktorý ešte s použitím klasických melódií z dvojky robia soundtrack ešte vymakanejší.

 

 

 

 

A víťazom sa stáva.........Mass Effect 3 OST

No, už toho ten ME3 vyhráva nejako veľa, ale bohužial....alebo teda skôr chvalabohu, je soundtrack tretieho Mass Effectu jednoducho brilantný a skvelo padnúci a takému hudobnému nákladu sa odoláva veľmi ťažko.

 

__________________________________________________________

 

 

 

V kategórii Najväčšie sklamanie "vyhráva":

 

 

- Dishonored

Preskočil som tentoraz nominácie, lebo som sa minulý rok nejako príliš v hrách nesklamal a bolo ťažké tam niečo vôbec obsadiť. Keď si to tak retrospektívne zhŕňam, tak práve Dishonored najviac nenaplnil moje očakávania. Je to vlastne moja vina, pretože som čakal naozaj niečo čo ma položí na lopatky. Ale len aby sme pochopili milí "diváci", Dishonored nieje v žiadnom prípade zlá hra a jediný dôvod prečo dostal toto "ocenenie" je, že už pol roka dopredu som si preň chystal cenu najvyššiu, ale akonáhle som sa k hre dostal, nadšenie opadlo, aj keď sa jedná bez debát o veľmi kvalitnú hru.

 

 

V kategórii Najväčšie prekvapenie vyhráva:

 

 

- Mass Effect 3

"What? Ako je toto možné? Čo ho na tomto prekvapilo?" ....Akoby som teraz nevidel vaše reakcie..... Čo teda ma prekvapilo? Predtým než Mass Effect 3 vtrhol na naše obrazovky tu bolo demo. Demo ktoré som pochopiteľne hral a ktoré nebolo príliš podľa mojich predstáv. Začal som mať obavy, že Mass Effect 3 sa mi bude páčiť zo všetkých dielov najmenej. Potom ale prišiel ten deň, kedy som sa pustil do plnej verzie a hneď od Marsu sa rozbehol taký epický kolotoč, že som nezavrel hubu až do samotného záveru. Preto!!!


_________________________________________________________

 

 

V kategórii NAJLEPŠIA FPS vyhráva:

 

 

- Far Cry 3

Žiadne prekvapenie. Far Cry s prehľadom zlikvidoval CoD a vyhral kategóriu. Bohužial rok 2012 bol pre mňa osobne dosť chabý na FPS-ky a obvzlášť na FPS-ky, ktoré by so mnou nejako pohli, ale už sa nám rysujú tento rok oveľa výživnejšie nálože, takže budúci rok bude oveľa zaujímavejší.



 

_________________________________________________________


No a tu nám nastáva aj problém s ďaľšími žánrom....Najlepšie RPG napríklad. Tento rok som okrem Mass Effect 3 hral len RPGčka z minulého roka, a ME3 je skôr mix žánrov než RPG samo o sebe. Žiadny Dragons Dogma, ani Dark Souls som nehral, čiže kategória RPG ostáva nevymenovaná.

_________________________________________________________

 

 

V kategórii NAJLEPŠIA THIRD PERSON AKCIA vyhráva:

 

 

- Max Payne 3

Surové a šťavnaté prestrelky ako žiadne iné. Hra síce trpela zo začiatku siahodlhými a častokrát zbytočnými cutscénami, avšak teraz už sa dajú preskočiť a ak ste ich teda na prvý raz videli a stačilo vám, nič vám nebráni ich proste zrušiť a opäť vletieť do špičkovej akcie.

 

________________________________________________________

 

Vedľajšie ocenenia:

 

Najlepšie prestrelky - Max Payne 3

Najlepšie univerzum - Mass Effect 3

Najlepšie nové univerzum - Dishonored
Najlepšie herné mechanizmy - Dishonored
Najlepší dizajn prostredia - Max Payne 3

Najlepší sneh - Assassins Creed 3
Najživšie prostredie - Assassins Creed 3
Najväčšia namotávka - Super Hexagon

Najemotívnejšia hra - Mass Effect 3
Najlepšia arkádovka - Mark of the Ninja
Najlepšia AI - Far Cry 3
Najtupšia AI - Call of Duty: Black Ops 2
Najlepší vývojár - CD Projekt RED

Najhorší vývojár - Capcom
Najhorší záver hry - Dishonored
Najkontroverznejší záver hry - Mass Effect 3
Najlepšie DLC - Ehnanced Edition pre Witcher 2
Najlepšia hlavná postava - Max Payne (Max Payne 3)
Najlepšia vedľajšia postava - Javik (Mass Effect 3: From Ashes)
Najlepšia záporná postava - Vaas Montenegro (Far Cry 3)
Najlepší mužský dabing - Michael Mando - Vaas Montenegro (Far Cry 3)
Najlepší ženský dabing - Jennifer Hale - Commander Shepard (Mass Effect 3)
3 najočakávanejšie hry roka 2013 - GTA V, Starcraft 2:HoS, Crysis 3
Najočakávanejšia hra všetkých vekov - Half-Life 3

 

__________________________________________________________

 

 

Normálne by teraz mala ísť reklama, tak ako počas každého galavečera.....žiadny strach, žiadna nebude a miesto toho rozdám ocenenia v hlavnej kategórii.....

NAJLEPŠIE HRY ROKA 2012:



 

 

5. Super Hexagon

Je až neuveriteľné ako môže byť niečo podobné takto chytľavé. Super Hexagon je totálne feťácka hypno-psycho úchylnosť, ktorej veľmi rýchlo prepadnete, pričom jej princípy sú veľmi jednoduché. No pozor! Určite neočakávajte ľahkú záležitosť. Najvyššie obtiažnosti sú robené asi len pre Ligu výnimočných, Chucka Norrisa, Supermana a rytierov Jedi.

 

 

 

 

4. Dishonored

Svieža a hrateľnostne veľmi kvalitná hra s kvalitným novým univerzom, bohužial v príbehu veľmi málo využitým. Paradoxne, pre mňa 4-tá najlepšia hra roka a zároveň najväčše sklamanie roka.

 

 

 

 

3. Far Cry 3

Far Cry sa vracia z Afriky späť do trópov, tentoraz na ostrov plný šialených pirátov. Šialenstvo je hlavným znakom tretej časti tejto série a vyšlo to na výbornú, síce Vaas ako hlavné lákadlo nebol využitý toľko koľko by mohol. Hrateľnostne je FC3 vylepšeným FC2. Pribudli RPG prvky, zvieratá a lineárnejšie vedená hlavná príbehová linka. Investíciu do tejto hry oľutuje málokto.

 

 

 

2. Max Payne 3

Pri prvom prechádzaní MP3 som mal horko-sladký pocit, kde tá horká časť pramenila z veľmi častých a v mnohom aj zbytočných cutscén. Avšak tá akcia!!! To je totálne mäsko. Žiadna TPS-ka nepôsobí v prestrelkách natoľko elegantne a prirodzene. Súhra mnohých faktorov ako: fyzikálny engine tiel euphoria, deštrukcia prostredia, gore, bullet time efekty, zvuk, dokonale prirodzený dizajn prostredia, obstojná AI,... to všetko dokopy vytvára prestrelky aké tu naposledy boli hádam s prvým FEARom. No a ešte keď Rockstar vydal patch, ktorý umožnil preskočiť väčšinu cutscén, tak okamžite som išiel na New York minute mód a užil som si hru 2x toľko.

 

 

 

 

1. Mass Effect 3

Poprosím famfáry!!!....."Čože??? To si robíš prdel?"....Nie, nerobím! Nech kľudne počujem za dverami šialený dav, ktorý prichádza bodnúť ma do žalúdka, aby mi žalúdočné kyseliny vytiekli do tela, pomaly rozožierali orgány a následne ma šialená masa ľudí dáva upáliť na hranici. Je mi fuk ak s týmto nesúhlasíte. Jednoducho a jasne....Mass Effect 3 bola famózna galaktická jazda, plná monštróznej epiky, emócií, šťavnatej atmosféry, výborných dialógov, príjemného vtipu, zábavných ľahko-taktických prestreliek, zaujímavých herných nápadov, kvalitného leveldizajnu, perfektnej hudby, sympatických postáv a vedel by som ešte ďalej menovať čo sa mi na tom všetko páčilo. Čo sa týka toho humbuku okolo konca, fanúšikovia si už odnadávali svoje a dostali zadarmo Extended Cut (ostatné štúdiá by sa vám na to viete čo...), ktorý uzatvoril hru viac než dobre. Mass Effect 3 má aj svoje mušky, nejde však o nič také, čoby mi negatívne rozrušilo bez pochýb najsilnejší herný zážitok roku 2012. Ďakujem Bioware za zážitok a vzkazujem aby sa poučili sa zo svojích chýb a aby nám aj naďalej prinášali nezapomenuteľné hry.

 

 

______________________________________________________________

 

 

Tak vážení, vyhlásenie MX-72 Game Awards 2012 je u konca, ďakujem za pozornosť a na budúci rok sa dúfam opäť stretneme....



Prístupov 7504
Kvalita článku
(84%) hlasov 20

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Môj herný kútik
[ 29.6.2016] (príspevkov 6)
The Witcher 3 - Collectors Edition Unbox...
[ 19.5.2015] (príspevkov 2)
Moje obľúbené herné soundtracky
[ 20.10.2014] (príspevkov 3)
Malá história mojich mobilných telefónov
[ 12.1.2014] (príspevkov 12)
Moja herná zbierka
[ 19.5.2013] (príspevkov 8)
MX-72 Game Awards 2012
[ 24.1.2013] (príspevkov 22)
Moje obľúbené herné Trailery
[ 24.9.2011] (príspevkov 10)
The Witcher 2 - Collectors Edition Unbox...
[ 18.5.2011] (príspevkov 11)
Nápad na príbeh k Duke Nukem Forever v s...
[ 10.12.2010] (príspevkov 13)