blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG mx72
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Welcome
MX-72



Malá história mojich mobilných telefónov
pridal MX-72 12.1. 2014 o 23:11



Za dlhé roky som už stihol niečo vystriedať, tu ponúkam malý prehľad, moju spokojnosť s danými modelmi telefónov a aj aký osud ich stretol :)

 UPDATE: 28.1.2021

 


Ericsson R320s
Môj prvý mobil som dostal keď mama zobrala z Eurotelu Nokiu 3310 a Ericsson posunula mne. Neviem ani aký to bol rok, ale bol som tuším vtedy na druhom stupni základnej školy, takže asi v piatej, či šiestej triede. Pamätám si vtedy tú parádnu výhodu viacriadkového display-a a že tam bola nejaká jedna hra čo ma bavila, ale čo to bolo, to by ste chceli po mne príliš.

 

 

 


Nokia 3310
Približne v 8-mej triede na základke mi mama posunula do vlastníctva Nokiu 3310. Nezničiteľnú legendu mobilných telefónov, ktorú sa všetci snažia držať z dosahu Chucka Norrisa, aby ich náhodná zrážka nespôsobila zánik vesmíru. Ešte aj dnes mi je záhadou ako sa podarilo vyrobiť takto dobrý telefón, ktorý mal všetko potrebné a ešte s perfektne blbuvzdorným ovládaním. Tiež som ho pár razy otrieskal, no nič sa mu nestalo pochopiteľne. Avšak jeho odolnosť nebola navrhnutá aj proti zlodejom a tak sa stalo, že mi ho na 1.apríla v škole počas telocviku niekto uyebal zo šatne :D Podozrieval som jedného spolužiaka a potom aj samotného učiteľa telocviku. Kde však moja Nokiečka zmizla som sa nikdy nedozvedel :D

 

 


Nokia 3210
Po zmiznutí mojej 3310 som musel nejakú chvíľu počkať čo otec vymení svoju 3210 za niečo iné a tú mi potom dal. O niečo mohutnejší a menej vybavený telefón než 3310, no nepochybne tiež sotva zničiteľný. Netrvalo to ale príliš dlho než sa mi dostala do rúk ďaľšia legendárna Nokia....

 

 


Nokia 3510i
Wáu, kokós, ono to je farebné a má to polyfonické vyzváňanie :D Áno, tak nejako som reagoval, keď som mal 3510i prvý raz v rukách. Bol to celkom mohutný telefón a v kapse ho bolo riadne cítiť, ale slúžil dobre...až do chvíle, čo prestalo reagovať jedno tlačidlo. A pretože už som sa prehupol na strednú je treba zaradiť ďaľší stupeň :D

 

 


Sony Ericsson k 510i
Môj prvý telefón s foťákom. A tuším aj mp3 to prehrávalo, to bolo niečo! Áno, jeden kamarát mal známu a lepšiu k700i už dlhšie, takže som už bol oboznámený o čo ide. No aj tak som sa fotenia a hrajkania sa s telefónom najprv nevedel nabažiť. Čo sa týka kvality spracovania, tak k510i nebolo bohvie čo a to sa aj potvrdilo, keď mi stredový joystick vypovedal službu.

 

 


Sony Ericsson k610i
Teraz už presne neviem ako som k nemu prišiel. Ale myslím, že otec zobral s novým paušálom tento telefón, ktorý mala aj mama. Ale pretože on na svoju Nokiu nevedel dopustiť, dal tento "zložitý bazmek" mne :D Tešil som sa z neho do chvíle než mama sa rozhodla zobrať ma cez svoj paušál do vtedy populárneho programu....myslím, že fix sa to volalo.

 

 


Nokia 5310 XpressMusic
U programu fix som si tiež mohol vybrať telefón a tak som vytiahol niečo čo som mal našporené a zobral si Nokiu 5310 XpressMusic. Parádny hudobný telefón, čistá nádhera. Pekný, malučký, kvalitne spracovaný telefón. Bol som s ním veľmi spokojný. Lenže osud nechcel aby som si ho podržal príliš dlho. O pár mesiacov prišla zima a nasnežilo. Išiel som sa na dvor hrať so psom a nedopatrením mi telefón vypadol z kapsy. Odrazu kukám na psa, že čo to dopekla chrúme v papuli? :D Keď si tú vec v papuli pootočil a zbadal som nápis Nokia myslel som, že ho na mieste zabijem :D Naháňal som ho s mega nervami po dvore a on stále moju 5310-tku nepúšťal z papule v dojme, že je to hra. Onedlho z môjho kriku pochopil, že to myslím vážne a telefón pustil. Dispay bol na šrot a moje nervy boli na pochode ešte dobrú hodinu :D Oprava kúsancov by bola príliš drahá a tak som musel downgradovať späť na Sony Ericsson k610i, no ten stihol tiež vypovedať službu len o pár mesiacov neskôr a musel som downgradovať ešte nižšie.

 

 


Nokia 6100
Vytiahol som zo šuplíka maminu nepoužívanú Nokiu 6100. Kvalitný telefón, veľmi pekný a malučký. A nejaký čas som fungoval s ním. Síce mi chýbal foťák a 3-jka jack pre slúchadlá, no nemôžem povedať, že to bol zlý fón. Vo svojej dobe bol veľmi dobrý.

 

 


Nokia 5630 XpressMusic
Pretože som už chodil do práce, bol som rozhodnutý si kúpiť telefón komplet za vlastné prachy. Na nete som si našiel špecifikácie 5630-tky a páčila sa mi podobnosť s mojou milovanou pochrúmanou 5310. Tak som predajcu v originálnom Nokia shope otravoval asi 3 mesiace než mi ho mohol objednať a ja som mu tam položil vydretých 8000 Sk. Musím povedať, že 5630-tka nebola zlý telefón, ale celkovo sa mi nepáčila až toľko ako moja zosnulá 5310. No aj tak som ju podržal asi 2 roky. Neviem či som si už vtedy dal paušál, ale tuším hej, pretože po jeho uplynutí som na novú zmluvu postúpil na ďaľší level.

 

 


Nokia C6-00
Nokia sa v tomto období už dostávala do problémov. Začal sa nástup Androidu, no ja som ostal verný. Musím povedať, že táto Nokia vedela pekné fotky (u Nokie normálka) a vďaka klávesnici bolo SMS-kovanie jedna radosť. Kombinácia klávesnice a dotykovky mi vyhovovala a tiež som s týmto telefónom vydržal celé 2 paušálne roky, ale pravda, že systém bol dosť zastaraný a tlakový display oproti kapacitným nemal najmenšej šance.

 

 


Sony Xperia S
Po dlhej vláde Nokie návrat k Sony Ericssonu...teda vlastne už iba Sony. Bol čas prechodu na Android. Uvažoval som vtedy nad Samsungom Galaxy S3, nad Sony Xperia P a práve nad Sony Xperia S. Nakoniec sa misky váh naklonili k Xperii S, pre nižšiu cenovku než mala S3 a vo výbave som tiež nevidel (okrem procesoru) výrazný rozdiel. Po 1 a 3/4 roku používania som nemal s Xperiou S žiadne závažné problémy. Šlapala pekne, display je aj na dnešné pomery jemný a foťák cez deň robil krajšie snímky než blízka konkurencia. Viacmenej nemám k tomuto telefónu extrémne výhrady. Ibaže snáď výdrž batérie bola veľmi slabá a fotenie za horšieho svetla problematické....obzvlášť ak som fotil kolísajúcich sa, alkoholom opojených kamarátov :D

 



LG G2 mini

Pôvodne som čakal, že Xperiu S vymením presne keď skončí paušál, čo malo byť koncom augusta 2014, ale pretože je možné ísť na iný program a vybrať si nový telefón už s trojmesačným predstihom, neváhal som. Chcel som si vybrať nejaký telefón, ktorý je pre môj program finančne výhodný a rýchlo ho predať, nasledne predať aj moju starú Xperiu a získať tým prakticky väčšinu, alebo veľkú časť plnej ceny môjho vybraného telefónu v obchode. Rozhodoval som sa, či zoberiem teda na paušál Huawei Ascend P6, alebo LG G2 mini. Finančne lepším riešením mi prišiel práve G2 mini. A tak som ho zobral a 5 dní na skúšku používal. Medzitým som "rozvešal" ponuky na predaj. G2 mini mal už v základe Android 4.4 KitKat, mal akurátnu veľkosť, systém behal veľmi pekne a najväčšie slová chvály u mňa mala batéria. 2440 mAh baterka je kapacitou taká, akú mal vtedy Galaxy S5 (čo bol určite žravejší telefón). Čo som skúšal s mojím bežným používaním, od nedele až do stredy (kedy som telefón predal) som nedokázal G2 miníka vybiť. Zo záporov telefónu by som uviedol asi, že 4.7" display s rozlíšením 960x540 nieje žiadne terno a keďže Xperia S mala 1280x720 na 4.3"uhlopriečke, dosť som tú zmenu videl. Taktiež fotoaparát nepatril medzi nič výborné (ani vtedy) a tiež konštrukcia telefónu vo mne budila veľmi krehký dojem. Inak bol LG G2 mini naozaj slušný mid-end smartfónik.

 

 

 

Nokia Lumia 925

Takže G2 mini bol predaný a Xperiu S som predal kamarátke. Bol čas vybrať si aký telefón mi bude hovoriť pane ďalšie necelé 2 roky. Do finále sa prebojovali dvaja kandidáti - Sony Xperia Z1 Compact a Nokia Lumia 925. Do karát Xperii hrali veľmi sympatické rozmery, vodeodolnosť, výkon topmodelových smartfónov, či dobre známe užívateľské prostredie. Na Lumii ma zase priťahovali jej fotografické schopnosti, nižšia cena a že rád vyskúšam niečo nové (WP8). Položil som si otázku: "Čo vlastne od svojho telefónu chcem?" Display aby bol HD a na rozumnej uhlopriečke! Aby systém behal stabilne a rýchlo. Aby to malo výborný fotoaparát a aby sa mi vzhľadovo páčil. Obidva telefóny tieto položky splňovali a tak nakoniec rozhodla cena, túžba vyskúšať WP a fotoaparát nad výkonom, vodotesnosťou a známym prostredím. So systémom Windows Phone 8 som sa aj vďaka kolegovi (s Lumiou 920) zoznámil behom pár dní a rýchlo som si naň zvykol. Potom prišiel update na WP 8.1 a tomuto OS už chýbalo len sa uchytiť a zaujať viac nezávislých vývojárov, žiaľ všetci už dnes vieme ako to dopadlo. Samotný telefón bol veľmi pekný, s elegantnou kovovou konštrukciou, s vynikajúcim Clearblack AMOLED displayom a chvály mal u mňa aj foťák. Mal síce len 8,7 Mpx a za denného svetla bola miestami kresba trošku slabšia než u mojej starej Xperie S, avšak stabilizácia obrazu a schopnosť fotiť aj v horšom osvetlení bola vtedy vynikajúca. Mal som tú česť si porovnať moje fotky v rovnakých podmienkach so Samsungom Galaxy S5 a bol som veľmi prekvapený, že S5 mala vo väčšine porovnaní viditeľne horšie fotky. Určite túto kúpu neľutujem.

 

 

Samsung Galaxy S7

Jedného pekného marcového dňa som si tak sedel doma a prepočítaval si ako by mi to finančne vyšlo, keby som sa proste dvihol a šiel si kúpiť Galaxy S7 v krásnej zlatej. Do toho dňa som bol stále nerozhodný v tom aký telefón nakoniec zoberiem. Vo finálovej trojke medzi ktorou som sa rozhodoval boli Microsoft Lumia 950, Samsung Galaxy S7 a LG G5.... G5 ešte nebol ani v predaji, cena bola neznáma, no v ten deň ma dopálil Microsoft s oznámením, že moja 925-tka nedostane Windows 10 Mobile. Nie žeby mi na tom nejako smrteľne záležalo, ale čakalo sa na update starších Lumií už 4 mesiace cez prvý uvedený termín a keď už sa konečne rozhýbali, tak oznámili, že proste so starými Snapdragonmi majú problémy (blablabla) a update na W10 nedostaneme....hlavne že to sľubovali hádam viac než rok. Mal som zrovna cestu do NAY, lebo som tam mal zajednané repráky k PC a keď už som tam bol, napevno som sa rozhodol - Dnes pôjde S7 so mnou....a tak sa stalo. Telefón je bol naozaj nádherný a svižný. Z užívateľského pohľadu je tento model naozaj vysoko čo sa týka nejakého môjho osobného rebríčka telefónov čo som vlastnil. Čas s ním plynul ako voda a po 2 a 1/4 roku som sa rozhodol, že aj keď S7 stále fungoval na výbornú, je čas na niečo novšie...

 

 

 Samsung Galaxy Note 8

Odvtedy čo bratranec mal istú dobu Galaxy Note 4 sa mi veľmi páčili funkcie tejto rady a ani dnes neni v tejto kategórii mobilov pre sériu Note konkurencie. Vždy mi ale prekážali mamutie rozmery, avšak doba sa mení a dnes je aj tak väčšina TOP mobilov proste veľká, tak som si povedal, že musím ten Note konečne skúsiť. A tak sa stalo. Dojem z neho bol veľmi dobrý. Pekný dizajn, brutálny display, foťák, funkcie, všetko na parádu. Čo sa týka držania, tak som si aj celkom zvykol na to aké je to veľké, ale kapsa si nezvykla. Z plytších kapies som ho musel vykladať, aby nevypadol, v prípade tesnejších kapies bolo zase také pádlo trocha obmedzujúce napr. pri nasadaní do auta, takže som sa približne po polroku rozhodol, že na jar 2019 to vymením za dačo kompaktnejšie. Avšak uprostred januára 2019 sa zrazu stalo, že sa pokazil. Proste dal som telefón na nabíjačku pri 50% a keď som ho prišiel odpojiť, tak tma a zapnúť nešiel. Čiže putoval na reklamáciu. Keď sa o dva týždne vrátil opravený (išlo vraj o poškodenie softwaru), tak som sa rozhodol, že už ho nechám tak a predám ho, aby som z neho získal čo najväčší obnos peňazí ešte pred poklesom ceny, čo nastane s predstavením S10 série.  No a tých pár týždňov som musel pretrpieť s náhradným kúskom, ktorý v tomto zozname práve nasleduje ;) ....

 

 

 Nokia 6

Z istého nemenovaného obchodu som si z výkupu narýchlo lacno zaobstaral použitú Nokiu 6. Výkonostne to nebolo žiadne terno a oproti Note 8, to bolo fakt poznať, ale nebolo to nejako extémne obmedzujúce. Čo je horšie pre mňa, že foťák bol priamo tragický, ale to sa žial dalo čakať. Výhodou Nokie 6 je čistý android s programom Android One, kde mi prišiel Android 9.0 Pie skôr než na sestrin Galaxy S8. S týmto telefónom som prežil necelé 2 mesiace, kým som neskočil po novom tigrovi....

 

 

Samsung Galaxy S10

Bol som zvedavý s čím sa vytasia značky na každoročnom MWC v Barcelone. No nejako som si za posledné 3 generácie mobilov zvykol na Samsungy a tak bol nakoniec favorit celkom jasný. Naviac sa mi pozdával predobjednávkový bonus v podobe Galaxy Buds slúchadiel a tak som tam hodil predobjednávku na normálnu S10 128GB v bielej perleti . 8.marca 2019 som si víťazoslávne prišiel preň a zacvakal prachy, ktoré som nikdy za telefón nedal a nikdy som si nemyslel, že vôbec dám. Nuž ale prvotné dojmy boli super. Pekný kompaktný telefónik s tradične špičkovým SuperAMOLED displayom a foťákmi. Galaxy S10 bol výborný telefón, ktorý som mal vo vlastníctve takmer 2 roky, ale predsa len nebol dokonalý. Ultrazvuková čítačka odtlačkov mi síce fungovala aj skrz UV sklo, ale rozhodne nie bez chybičky a najväčší zápor telefónu bola slabá výdrž batérie. No aj tak neľutujem, že som si vybral práve S10. Avšak po dvoch rokoch tradične telefóny vymieňam a tak prišiel čas...

 

 

Samsung Galaxy S21 5G
Uvažujúc nad novým telefónom som zvažoval 3 modely: Google Pixel 5, Sony Xperia 5 II. a klasicky Samsung Galaxy S21. Všetky 3 spĺňali podmienku relatívnej kompaktnosti a kvality HW. Pixel bol však viac telefón strednej triedy s cenovkou vlajky než skutočná vlajka, naviac mu chýbal zoomovací foťák. Xperia ma vcelku lákala ako zariadenie, ktoré veľa ľudí nemá a dúfal som, že Sony sa konečne postaví na nohy a vytasí sa so špičkovým foťákom, avšak sledujúc viaceré testy a porovnávačky, Sony stále nemá na vrcholové priečky a keďže sú pre mňa kvalitné kamery dôležité čakal som s čím príde výrobca na ktorého som si navykol. Pôvodne som si vravel, že po predstavení S21 série cca pol roka počkám, kým klesne cena, ale potom som si spočítal, že výhodnejšia bude predobjednávka. Alza totiž dávala až 110€ zľavu, čím cena Galaxy S21 v Thanosovskej fialovo-zlatej s 256GB úložiskom nebola predpokladaných 899, ale 789€. Naviac keď predám predobjednávkové bonusy (Galaxy Buds Live, SmartTag) a aj svoju S10 kým má nejakú cenu, získam späť cca 400€, čiže ma nový telefón vyšiel menej ako 400€, čo bol proste neodolateľný deal. A tak mi 27.1.2021 dorazila esdvadsaťjednotka domov a už z prvých dojmov je vidno, že telefón je od S10 dospelejší. Exynos 2100 je po minuloročnom faile s 990 opäť na úrovni, zbytočné špecialitky ako QuadHD rozlíšenie a zahnutý display boli eliminované, ultrazvuková čítačka odtlačkov je oveľa rýchlejšia a spoľahlivejšia, 120Hz display je krásne plynulý, naviac adaptívna frekvencia zlepšuje výdrž batérie. Verím tomu, že tento telefónik bude radosť používať, no nepredbiehajme, zatiaľ stále považujem za najlepší smartfón, čo som kedy mal S7-čku ...No cítim v kostiach, že S21 má na to ho prekonať  :)

 

Samsung Galaxy S21 5G

 

Tak to bol môj update pre rok 2021, vidíme sa cca zase o dva roky ;)



Prístupov 21634
Kvalita článku
(100%) hlasov 9

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Môj herný kútik
[ 29.6.2016] (príspevkov 6)
The Witcher 3 - Collectors Edition Unbox...
[ 19.5.2015] (príspevkov 2)
Moje obľúbené herné soundtracky
[ 20.10.2014] (príspevkov 3)
Malá história mojich mobilných telefónov
[ 12.1.2014] (príspevkov 12)
Moja herná zbierka
[ 19.5.2013] (príspevkov 8)
MX-72 Game Awards 2012
[ 24.1.2013] (príspevkov 22)
Moje obľúbené herné Trailery
[ 24.9.2011] (príspevkov 10)
The Witcher 2 - Collectors Edition Unbox...
[ 18.5.2011] (príspevkov 11)
Nápad na príbeh k Duke Nukem Forever v s...
[ 10.12.2010] (príspevkov 13)